Deprem sonrası müstakil ve az katlı evler tercih ediliyor
Türkiye’de fahiş fiyat sorunu artarak devam ediyor.
Depremlerin ardından bazı Eskişehirliler müstakil ve az katlı evleri tercih etmeye yöneliyor ve bu kriterlere uygun konut bulmak zorlaşıyor.
Yüksek binalardan alçak katlara
Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 11 ilde büyük yıkıma neden olan depremlerin ardından Eskişehirli vatandaşlar yüksek katlı binalar yerine az katlı konutlara yöneldi.
Eskişehir’de az sayıda konut var.
Eskişehir’de bu kriterlere sahip konut sayısının az olduğunu ve bu nedenle vatandaşların taleplerini karşılayamadığını söyledi.
“Fay hattından uzak alanlar bir an önce imar edilmeli”
Eskişehir’de emlakçılık yapan Ömer Selvi şu bilgileri verdi.
Müstakil ve az katlı konutlar her zaman yüksek talep görüyordu. İnsanlar hiçbir zaman eski binalar için yüksek fiyatlar ödemek istemediler. İmar için açılan alan sayısı çok az olduğu için insanlar eski ve yüksek katlı binalarda yaşamak zorunda kalıyor. Bence fay sınırına uzak alanlar bir an önce imar edilmeli. Bu çalışmanın tek analizi budur.
arz talep sorunu
Her şey arz-talep meselesi, arsa azsa kıymetli olur. Müteahhitler yapacak uygun yer bulamıyorlar ve buldukları yerler de çok değerli. Çünkü talep var, arz yok. Belediye inşaata gitmiyor, bu artık siyasi bir mesele değil. İnsan hayatı söz konusu, uygun olan her yer inşaata açılmalı ve bir an önce altyapı çalışmalarına başlanmalıdır.
Selvi, kimsenin eski ve yüksek katlı binalarda yaşamak için çok para vermek istemeyeceğini söyledi.
“Depremler emlak sektörünü kökten değiştirdi”
Emlakçı Ömer Selvi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde etkili olan sarsıntıların emlak dağılımını kökten değiştirdiğine değinerek, şunları söyledi:
Duyduk ki depremden 2-3 gün sonra belediye İnşaat Mühendisleri Odası ile protokol imzalamış, riskli yapıları tespit edeceğiz diyorlar. Bence bu vakit kaybı, riskli yapılar temelde ortada. Bunun için mimar veya mühendis olmanıza gerek yok, dışarıdan bakınca bile çok şey anlaşılıyor. Eskişehir’in zemin durumunu herkes biliyor ama yapıların dayanıklılığı temelden daha değerli. Eskişehir’de birçok ayak tabanı genellikle yumuşaktır. Şu anda yüksek yapı fiyatlarında bir düşüş olmadı ama bazı sıkıntılar yaşıyoruz. Mesela ben şehir merkezinde çok katlı bir bina için pazarlık aşamasındaydım ama iş bitmek üzereyken müvekkilim aradı ve ‘vazgeçtik’ dedi. Yani bu deprem piyasayı çok etkiledi.
“Fiyatlar düşecek”
Tabii önümüzdeki günlerde bir düşüş bekleniyor. Kimse 2-3 milyon lira verip eski yüksek katlı bir apartman dairesi almak istemez. Beyin sarsıntısı ülkemizin bir gerçeğidir. Dünyanın en büyük sarsıntılarından birini yaşadık. Bundan sonra bu kadar talep olacağını zannetmiyorum, deprem bölümümüzü kökten değiştirdi.