Haber

ÖSYM açıkladı! YKS başvuruları başladı… ÖSYM başvuru sayfası 2024…

Binlerce öğrenciyi ilgilendiren haber Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı itibaren (ÖSYM) geldi.

ÖSYM tarafından 8-9 Haziran 2024 tarihlerinde yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2024-YKS) için başvurular başladı.

ÖSYM sınav takvimine göre 8 Haziran’da Temel Yeterlilik Sınavı (TYT), 9 Haziran sabah oturumunda Alan Yeterlilik Sınavı (AYT) ve öğleden sonra Yabancı Dil Sınavı (YDT) yapılacak. oturum.

Sonuçlar 17 Temmuz’da açıklanacak

Sınava başvurular 26 Şubat tarihine kadar devam edecek. Adaylar başvurularını ÖSYM Merkezleri aracılığıyla elektronik ortamda veya ÖSYM’nin adresinden bireysel olarak yapabilecek.

2024- sonuçların 17 Temmuz’da açıklanması bekleniyor.

Sınav fiyatları 2024

2024 YKS başvuru fiyatı açıklandı. Sınav fiyatlarına yüzde 156 oranında zam yapıldı.

Seans başına ücret 115 liradan 295 liraya çıkarıldı.

Lisans programlarına (TYT+AYT) kayıt yaptırmak isteyenler toplam 590 lira ödeyecek.

Önlisans programlarına (TYT) kayıt yaptırmak isteyenler 295 lira ödeyecek

3 oturuma da katılacak adayın toplam 885 lira ödemesi gerekiyor.

10 soru 10 cevap

İşte başvuru sürecine ilişkin sıkça sorulan 10 soru ve cevapları:

1 – Sınava kimler başvurabilir ve süreç nasıl işleyecek?

2024-YKS sınavına 2023-2024 eğitim-öğretim yılında ortaöğretim kurumlarının son sınıfında öğrenim gören öğrenciler, ortaöğretimin son sınıfında olanlar ve ortaöğretimi tamamlayanlar başvurabilecektir.

ÖSYM tarafından merkezi yerleştirme yapılan ve özel yetenek sınavıyla öğrenci alan programlara girmek isteyen tüm adayların YKS’ye girmeleri gerekmektedir.

TÜBİTAK’ın katıldığı Uluslararası Bilim Olimpiyatları’nda altın, gümüş ve bronz madalya kazanan adaylar ile Uluslararası ISEF Proje Yarışması ve AB Genç Bilim İnsanları Yarışması’na katılarak birincilik, ikincilik ve üçüncülük ödülü alan adaylar, kontenjansız olarak kontenjan başvurusunda bulunabilirler. Dilerlerse kendi alanındaki yükseköğretim programlarına (burs ve indirim programları hariç) sınav yapabilirler. ÖSYM tarafından yerleştirildikleri için bu adayların YKS sınavına girmeleri gerekmemektedir ancak bu durumdaki adayların 2024-YKS başvurularını başvuru süresi içerisinde tamamlamaları gerekmektedir.

2 – Sınava başvuru süreci nasıl gerçekleştirilecek?

Sınava başvurmak isteyen adaylar, başvuru süresi içerisinde ÖSYM’nin “http://www.osym.gov.tr” internet sitesinden rehbere ve aday başvuru formuna ulaşabilecekler. Kılavuzların dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır.

Ortaöğretim bilgileri MEB e-okul sisteminde yer almayan ve ortaöğretim bilgileri ÖSYM arşivinde bulunmayan veya sistemde ortaöğretim bilgilerinde değişiklik veya düzeltme bulunan adaylar, 2024-YKS başvurularını başvurudan yapacaklardır. sınava başvuru süresi içerisinde merkeze başvurabilir ve süresi içerisinde sınav ücretini ödeyerek başvurularını tamamlayabilirler.

3- Adayların sınava girerken yanlarında neler bulundurması gerekiyor?

Adaylar, sınav giriş belgelerini, sınav tarihinden yaklaşık 10 gün önce başlamak üzere, TC Kimlik numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin “https://ais.osym.gov.tr” internet sitesinden temin edebilecekler.

Belgede adayın sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileri ve fotoğrafı yer alacak. Hiçbir aday, sınav giriş belgesinde belirtilen salon dışında sınava giremeyecektir.

Adaylar, sınav sırasında ilgili sınav oturumuna ait sınav giriş belgelerinin renkli veya siyah beyaz çıktılarını yanlarında getireceklerdir.

Sınavın ilgili oturumuna ait sınav giriş belgelerini yanında bulundurmayan adaylar sınav binasına alınmayacaktır. Belgede adayın fotoğrafının bulunması zorunlu olacaktır. Adaylar bu belgelerin çıktısını alırken fotoğraflarının belge üzerinde görünür olmasına dikkat edeceklerdir.

Belgenin ön veya arka yüzünde ÖSYM tarafından belirlenen bilgiler dışında herhangi bir yazı, fotoğraf, işaret vb. bulunması halinde adayın sınavı geçersiz sayılacaktır.

4 – 34 yaş üstü kadınlara yönelik kontenjanların detayları nelerdir?

Geçtiğimiz yıl YKS kılavuzunda ilk kez 34 yaş üstü kadınlar için “34 Yaş Üstü Kadın” kotası tanımlandı. Bu kapsamda geçen yıl YKS sürecinde 34 yaş üstü kadınlara toplam 21 bin 42 kontenjan ayrılmıştı. Daha önce üniversiteye gitme imkanı bulunmayanların 8 bin 105’i lisans, 12 bin 937’si önlisans mezunu.

Bu yılki YKS kılavuzunda, kabul edilen önlisans ve lisans programlarında 1 Ocak 2024 tarihi itibarıyla 34 yaşını doldurmuş (1 Ocak 1990 ve öncesinde doğan adaylar) için “34 Yaş Üstü Kadın” kontenjanı bulunmaktadır. Devlet üniversitelerine merkezi yerleştirme yoluyla öğrenciler.

Bu kontenjan, başarı sırası kuralının gerekli olduğu tıp, diş hekimliği, eczacılık, mühendislik, mimarlık, hukuk ve öğretmenlik ile havacılık elektrik ve elektroniği, havacılık işletmesi, denizcilik işletmeciliği, uçak bakım ve onarımı, uçak elektrik alanlarında mevcuttur. ve elektronik, uçak gövdesi ve motor bakımı, pilotaj programları dışındaki programlarda yer alacak.

Daha önce önlisans programından mezun olanlar sadece lisans programlarına ayrılan kontenjanları tercih edebileceklerdir.

34 yaş üstü kadınlar genel kontenjan (öncelik) ve 34 yaş üstü kadınlara yönelik kontenjanlara ilişkin açıklamalar dikkate alınarak yerleştirme puanları yeterli olan en üst tercihlere yerleştirilecektir. 34 yaş sınırı sınırlıdır, en çok tercih edilen programlar arasından tercihini yapan 34 yaş üstü kadınların puanları yüksek olmadığı takdirde herhangi bir programa yerleşemeyebilmektedirler.

Kılavuzda yer alan tüm genel kurallar 34 yaş üstü kadınlar için de geçerli olacaktır.

5 – Bu yıl depremzedeler için ayrılmış kontenjan var mı?

Merkezi Kahramanmaraş’ta yaşanan depremler nedeniyle 6 Şubat 2023 tarihinden itibaren kabul edilen programlarda,Adana, Adıyaman,Diyarbakır,Elazığ,Gaziantep,Hatay,Kahramanmaraş,Kilis,Malatya,Osmaniye,Şanlıurfa illerinde ikamet eden adaylara kontenjanlar ayrılmıştır. 2024-YKS’de merkezi yerleştirme yoluyla öğrenci alımı.

6 Şubat 2023 tarihi itibarıyla ikamet bilgileri depremden etkilenen il dışında olmasına rağmen, bu ilde ortaöğretimin son sınıfında öğrenim gören adaylar da etkilenen adaylar olduklarından depremden etkilenen aday kontenjanından yararlanabileceklerdir. deprem yüzünden.

6 – Şehit ve gazi eş ve çocukları ile gazi eş ve çocuklarına yönelik başvurular nasıl yapılacak?

ÖSYM Yönetim Kurulu kararına göre şehit eşleri, şehit çocukları, gaziler, gazi eşleri ve gazi çocukları ile bu kapsamdaki adaylardan başvuru hizmet ücreti, muayene ücreti ve yerleştirme bedeli alınmayacaktır. kapsam ilgili seçeneği işaretleyecektir.

Şehit ve gazi eş ve çocukları ile bunların eş ve çocuklarına yönelik vakıf yükseköğretim kurumlarında burslu öğrenci kontenjanları oluşturulacaktır.

Bu kontenjana başvuracak adaylar, genel kontenjan (öncelikle) ile şehit eş ve çocukları ile gazi burslu öğrenci kontenjanları dikkate alınarak yerleştirme puanlarının yeterli olduğu en yüksek tercihlere merkezi yerleştirme yoluyla yerleştirilecektir. ve eşleri ve çocukları.

ÖSYM, başvuranların yukarıda belirtilen kanunlar kapsamında olup olmadıklarını Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından kontrol edecektir.

7 – Sanat ve spor bölümlerindeki üstün yetenekli adayların ve TÜBİTAK yarışmalarında başarılı olan adayların başvuruları nasıl yapılacak?

YKS Kılavuzuna göre, sanat dallarında üstün yetenekli olduğu belirlenen öğrencilerin, ilgili sanat bölümlerinde öğrenim görmek koşuluyla yükseköğretim programlarına kabulüne ilişkin süreçler, ilgili yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen çerçevede yürütülecek. Yükseköğretim Kurulunca belirlenen vakıflardan.

Bu adayların üstün yeteneklerinin belirlenmesi amacıyla adayların değerlendirme ve seçme süreçleri ilgili rektörlüklerin oluşturacağı komiteler tarafından yürütülecek.

Spor bölümlerindeki yetenekli ve üstün başarı gösteren adayların spor alanlarındaki yükseköğretim programlarına yerleştirme süreci, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca belirlenen yerleştirme esaslarına göre gerçekleştirilecektir. Spor alanlarındaki yükseköğretim programlarına yerleştirme sürecinden yararlanabilmek için 1. küme (A Sınıfı), 2. küme (B Sınıfı) veya 3. kümedeki yarışlardan birinde 1., 2. veya 3. sırayı kazanmak gerekmektedir. küme (Sınıf C).

TÜBİTAK yarışmalarında başarılı olan adaylar

YKS’ye başvuran adayların ortaöğretim kurumlarında okurken, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından belirlenen ve Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen, ulusal ve uluslararası düzeyde düzenlenen bilimsel yarışmalarda ilk üç öğrenci arasında yer alması, katıldıkları ve derece aldıkları alanlarla ilgili yükseköğretim programlarını tercih etmeleri halinde OBP’leri ayrı bir katsayı ile çarpılarak 2024 yerleştirme puanlarına eklenecektir.

Birden fazla kategoride diploması olan adaylar için en yüksek katsayı uygulanacaktır.

TÜBİTAK’ın katıldığı Uluslararası Bilim Olimpiyatları’nda altın, gümüş ve bronz madalya alanlar ile Uluslararası ISEF Proje Yarışması ve AB Genç Bilim İnsanları Yarışması’nda birincilik, ikincilik ve üçüncülük ödülleri alanlar; ÖSYM tarafından burslu ve indirimli programlar hariç, sınavsız ve kontenjan dışında kendi alanlarındaki yükseköğretim programlarına yerleştirileceklerdir.

Bu adayların burslu ve indirimli programlara yerleştirilmeleri halinde 2024-YKS’ye girmeleri ve kendilerine verilecek ek puanlarla merkezi yerleştirme süreçlerine katılmaları gerekecek.

2024 YKS kılavuzunda “Özel Durumu Olan Adaylar” bölümünde bu konuların detaylı olarak incelenmesi tavsiye edilmektedir.

8 – Okul birincisi olma süreci nasıl ilerleyecek?

Okul birincileri, genel kontenjan ve birincilik kontenjanları dikkate alınarak, merkezi yerleştirme yoluyla yerleştirme puanları yeterli olan üst tercihlerine yerleştirilecektir.

2023-2024 eğitim-öğretim yılı birincisi olan öğrenciler, 2024-YKS sınavını almaları şartıyla yalnızca 2024-YKS’de bu kontenjanlardan yararlanabilecek.

Okul birincisi bilgileri 11 Temmuz’da MEB e-okul sisteminden elektronik ortamda alınıp ÖSYM Aday İşlemler Sistemi’ne aktarılacak.

Adayların 12-23 Temmuz tarihleri ​​arasında bu bilgileri hem kendi okullarından hem de ÖSYM’nin “https://ais.osym.gov.tr” internet sitesinden kontrol etmeleri ve ardından 23 Temmuz tarihine kadar MEB e-okul sisteminde gerekli bilgileri doldurmaları gerekmektedir. 16.00. Düzeltmelerin yapılması gerekiyor.

Okul birincileri için ayrılan kontenjanların sınırları vardır. Bu nedenle en çok tercih edilen programlar arasından tercihini yapan başarılı öğrenciler, puanları yüksek olmadığı takdirde herhangi bir programa yerleştirilmeyebilir.

Okul birincileri için ayrılan kontenjanların dolmaması durumunda boşalan kontenjan genel kontenjana aktarılacaktır. Kılavuzdaki tüm genel kurallar okul birincileri için de geçerli olacaktır.

9 – Provizyon kağıdı nasıl doldurulacak?

Her aday, sınav sırasında başvuru bilgilerine uygun soru kitapçığını ve kendi adına düzenlenen cevap kağıdını kullanacaktır.

Cevap kağıdında adayın adı, soyadı, TC kimlik numarası ve fotoğrafı yer alacaktır. Aday, sınava başlamadan önce verilen cevap kağıdının kendisine ait olup olmadığını ve sınav giriş belgelerindeki bilgilerin kendisine verilen sınav belgesiyle eşleşip eşleşmediğini kontrol edecektir.

Bilgilerin doğruluğunun kontrolü adayın sorumluluğunda olacaktır. Gerekli inceleme yapıldıktan sonra sınav evrakı bilgilerinde tutarsızlık tespit eden aday, salon sorumlusu ile iletişime geçerek sınav giriş belgesindeki bilgilere göre hazırlanmış sınav dokümanını alacaktır.

Kendisi için hazırlanmayan sınav belgelerini gerekli inceleme yapılmadan kabul edip kullanan ve cevap kağıdında kendisine ait olmayan bilgileri verdiği tespit edilen adayın sınavı geçersiz sayılacaktır.

Daha sonra tüm adaylar, kendilerine verilen soru kitapçığı üzerinde yazılı olan soru kitapçığı numarasını cevap kağıdının ilgili alanına yazıp kodlayacaklar ve soru kitapçığında ilgili alana numarayı doğru yazıp kodladıklarını onaylayacaklar ve cevaplayacaklardır. çarşaf.

Tüm süreçlerin eksiksiz ve doğru bir şekilde tamamlanması adayın sorumluluğunda olacak olup, tüm adaylara 9 puanlık karşılık kağıdı verilecektir.

10 – Adayın öğrenim bilgileri ve diploma notları nasıl teyit edilecek?

Sınava başvuran adayların, YKS değerlendirme ve yerleştirme süreçlerinde kullanılmasını istedikleri eğitim bilgilerini 24-28 Haziran tarihleri ​​arasında ÖSYM Aday Süreçleri Sistemi (AİS) üzerinden kontrol etmeleri ve bu eğitim bilgilerini seçip 28 Haziran saat 16.00’ya kadar onaylamaları gerekmektedir. .

Öğrenim bilgilerinde eksiklik veya hata bulunan adayların mezun oldukları veya okuyacakları ortaöğretim kurumlarıyla iletişime geçerek MEB e-okul sistemi üzerinden eğitim bilgilerini düzelttirmeleri, bu düzeltme sonrasında https:// adresinden eğitimlerini düzeltebilmeleri gerekmektedir. /ais.osym.gov.tr ​​​​24-28 Haziran tarihleri ​​arasında. 28 Haziran 16.00’a kadar bilgilerini seçip onaylamaları gerekmektedir.

Eğitim bilgileri MEB e-Okul sistemine eklenemeyen adayların, eğitim bilgilerini Kamu Kurumları İşletim Sistemi (KKIS) üzerinden okullarına işlettirmeleri ve daha sonra bu eğitim bilgilerini “https://ais.osym.gov” adresinden seçmeleri gerekmektedir. tr” adresine gönderip 28 Haziran saat 16.00’ya kadar onaylamaları gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort